Εισαγωγή στο Linux

Εισαγωγή στο Linux
Linux Tux Logo

Αυτό το άρθρο είναι μια σύντομη εισαγωγή στο Linux για άτομα που δεν γνωρίζουν καθόλου ή τίποτα για αυτό. Ας ελπίσουμε ότι θα βοηθήσει στην καθοδήγηση ορισμένων από αυτούς στο δρόμο για να γίνουν έμπειροι χρήστες.

Τι είναι το Linux;

Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα υψηλής απόδοσης, αλλά εντελώς δωρεάν που μοιάζει πολύ με το UNIX. Ένα λειτουργικό σύστημα είναι το κύριο λογισμικό που λειτουργεί σε έναν υπολογιστή.

Το UNIX αναπτύχθηκε αρχικά από τον Ken Thompson στο Bell Labs, το θρυλικό ερευνητικό σκέλος της AT&T (το πρώην μονοπώλιο τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ) το 1969 και βελτιώθηκε ουσιαστικά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ (UCB) κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν πολλές παραλλαγές και αναφέρονται συλλογικά ως λειτουργικά συστήματα τύπου Unix. Τα λειτουργικά συστήματα που μοιάζουν με Unix θεωρούνται ευρέως ως τα καλύτερα λειτουργικά συστήματα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ με βάση διάφορα κριτήρια, όπως σταθερότητα, ασφάλεια, ευελιξία, επεκτασιμότητα και κομψότητα.

Το Linux ξεκίνησε το 1991 από τον Linus Torvalds, τότε φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, λόγω της δυσαρέσκειας του με το MS-DOS και της επιθυμίας του να αποκτήσει μια δωρεάν έκδοση του UNIX για τον νέο του υπολογιστή. Το Linux έγινε γρήγορα ένα παγκόσμιο έργο με προγραμματιστές από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στην ανάπτυξή του μέσω του Διαδικτύου. Η απόδοσή του έχει βελτιωθεί συνεχώς, και αυτό έχει παραλληλιστεί με την ταχεία αύξηση της χρήσης του σε όλο τον κόσμο από άτομα, εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κυβερνήσεις.

Το Linux είναι ανώτερο από άλλα λειτουργικά συστήματα τύπου Unix από πολλές απόψεις. Το ένα είναι ότι είναι εντελώς δωρεάν, σε αντίθεση με τις δαπανηρές ιδιόκτητες (δηλαδή, εμπορικές) εκδόσεις του UNIX. Είναι δωρεάν τόσο με νομισματική έννοια (δηλαδή, ότι μπορεί να αποκτηθεί από οποιονδήποτε χωρίς κόστος) και με την έννοια ότι επιτρέπεται στον καθένα να το χρησιμοποιήσει για οποιονδήποτε σκοπό (συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής όσων αντιγράφων επιθυμεί για προσωπική ή επαγγελματική χρήση, να το χρησιμοποιήσει σε οποιονδήποτε αριθμό υπολογιστών, να το τροποποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί, να δίνει αντίγραφα των πρωτότυπων ή τροποποιημένων εκδόσεων, ακόμη και να πουλάει τέτοια αντίγραφα για κέρδος!). Το λογισμικό που είναι δωρεάν με όλες αυτές τις αισθήσεις αναφέρεται ως ελεύθερο λογισμικό ή λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Αυτή η ελευθερία καθίσταται δυνατή από το γεγονός ότι το Linux κυκλοφορεί με την άδεια GNU General Public License (GPL). Το έργο GNU ξεκίνησε από τον Richard Stallman το 1983 με σκοπό την ανάπτυξη ενός εντελώς δωρεάν, υψηλής απόδοσης, λειτουργικού συστήματος τύπου Unix. Παρείχε πολλά από τα πιο κρίσιμα προγράμματα χρησιμότητας για Linux, και έτσι μερικές φορές προτείνεται ότι το πιο κατάλληλο όνομα για Linux είναι το GNU / Linux.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του Linux είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει σε πολύ μεγαλύτερο εύρος υλικού από τα περισσότερα άλλα λειτουργικά συστήματα. Μπορεί να λειτουργεί σε φορητούς υπολογιστές, επιτραπέζιους υπολογιστές, σταθμούς εργασίας, υπερυπολογιστές, φορητές συσκευές (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κινητών τηλεφώνων), μηχανές παιχνιδιών, βιομηχανικά ρομπότ και ακόμη σε ρολόγια χειρός!

Γιατί να μελετήσετε το Linux;

Υπάρχουν αρκετοί καλοί λόγοι για να εξοικειωθείτε με το Linux. Είναι σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι με τους λόγους για τη γενική μελέτη των υπολογιστών: (1) μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρον, (2) μπορεί να κάνει τη ζωή πιο βολική, (3) μπορεί να εξοικονομήσετε χρήματα και (4) μπορεί να βελτιώσει την καριέρα κάποιου ή την επιχείρηση.

Η εξοικείωση με το Linux μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, επειδή το λογισμικό (τόσο το λειτουργικό σύστημα όσο και τα προγράμματα εφαρμογών) διατίθεται δωρεάν και επειδή το Linux μπορεί να λειτουργεί σε παλαιότερους και φθηνότερους υπολογιστές. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι που μεταβαίνουν στο Linux σύντομα συνειδητοποιούν ότι δεν θα χρειαστεί ξανά να αγοράσουν οποιοδήποτε λογισμικό!

Για άτομα που σπουδάζουν για να γίνουν επαγγελματίες υπολογιστών, η ύπαρξη δεξιοτήτων Linux είναι ήδη πολύ επιθυμητή, και θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να καταστεί ουσιαστικά υποχρεωτική. Επιπλέον, οι δεξιότητες Linux καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικές για πολλούς άλλους τομείς, από την επιχείρηση έως τη βιοτεχνολογία έως τον βιομηχανικό σχεδιασμό.

Επιπλέον, με τη μελέτη του Linux, κάποιος γίνεται ταυτόχρονα ικανός με όλα τα λειτουργικά συστήματα που μοιάζουν με Unix, συμπεριλαμβανομένων των ιδιόκτητων εκδόσεων του UNIX όπως το Solaris και το AIX και το Mac OS X (του οποίου το υποκείμενο λειτουργικό σύστημα είναι ένα Unix -όμοιο σύστημα που ονομάζεται Δαρβίνος). Αυτό οφείλεται στη μεγάλη ομοιότητα μεταξύ αυτών των συστημάτων.

Προυποθέσεις για τη μελέτη Linux

Δεν υπάρχουν προυποθέσεις για τη μελέτη του Linux, εκτός ίσως από τις πιο βασικές δεξιότητες υπολογιστών, όπως το να γνωρίζετε πώς να ενεργοποιήσετε έναν υπολογιστή και να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Βοηθά επίσης να μάθετε πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο και να μπορείτε να κάνετε βασικές αναζητήσεις στο Διαδίκτυο με μια μηχανή αναζήτησης όπως το Yahoo ή το Google. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι υπάρχει τεράστιο ποσό χρήσιμων (και δωρεάν) πληροφοριών σχετικά με το Linux που διατίθενται στο διαδίκτυο.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε έναν υπολογιστή, ένα αντίγραφο του ίδιου του Linux και μια έντονη επιθυμία να μάθετε. Ένα καλό εισαγωγικό βιβλίο Linux μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο, αλλά δεν είναι πλέον απολύτως απαραίτητο.

Η μεγάλη εικόνα

Με την πρώτη ματιά, ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα όπως το Linux είναι πολύ περίπλοκο, για παράδειγμα, ένας διακομιστής ιστού μπορεί να μιλάει με έναν διακομιστή βάσης δεδομένων, ο οποίος θα μπορούσε
με τη σειρά του να χρησιμοποιεί μια κοινόχρηστη βιβλιοθήκη που χρησιμοποιούν πολλά άλλα προγράμματα. Αλλά πώς λειτουργούν όλα αυτά;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καταλάβετε πώς λειτουργεί ένα λειτουργικό σύστημα είναι μέσω μιας αφηρημένης έννοιας - ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αγνοήσετε τις περισσότερες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, όταν οδηγείτε ένα αυτοκίνητο, δεν χρειάζεται να σκεφτείτε λεπτομέρειες, όπως τα μπουλόνια στήριξης που συγκρατούν τον κινητήρα μέσα στο αυτοκίνητο ή τα άτομα που χτίσαν και συντηρούν τον δρόμο στον οποίο οδηγείτε το αυτοκίνητο.

Ένα σύστημα Linux έχει τρία κύρια επίπεδα. Η εικόνα 1 δείχνει αυτά τα επίπεδα και μερικά από τα συστατικά μέσα σε κάθε επίπεδο.

w.png

Το υλικό (hardware) βρίσκεται στη βάση. Το υλικό περιλαμβάνει τη μνήμη καθώς και μία ή περισσότερες κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPU) για την εκτέλεση υπολογισμού και την ανάγνωση και εγγραφή στη μνήμη. Συσκευές όπως δίσκοι και διασυνδέσεις δικτύου είναι επίσης μέρος του υλικού.

Το επόμενο επίπεδο είναι ο πυρήνας (kernel). Ο πυρήνας είναι λογισμικό που βρίσκεται στη μνήμη και λέει στην CPU τι να κάνει. Ο πυρήνας διαχειρίζεται το υλικό και ενεργεί κυρίως ως διεπαφή μεταξύ του υλικού και οποιουδήποτε προγράμματος που εκτελείται.

Διεργασίες (processes) — τα προγράμματα που εκτελούνται και διαχειρίζεται ο πυρήνας, αποτελούν το ανώτερο επίπεδο του συστήματος, που ονομάζεται χώρος χρήστη (user space).

Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των τρόπων με τους οποίους εκτελούνται οι διεργασίες του πυρήνα και του χρήστη. Ο πυρήνας εκτελείται σε λειτουργία πυρήνα (kernel mode) και οι διεργασίες χρήστη εκτελούνται σε λειτουργία χρήστη (user mode). Ο κώδικας που εκτελείται σε λειτουργία πυρήνα έχει απεριόριστη πρόσβαση στον επεξεργαστή και στην κύρια μνήμη. Αυτό είναι ένα ισχυρό αλλά επικίνδυνο προνόμιο που επιτρέπει σε μια διεργασία πυρήνα να κρασάρει εύκολα ολόκληρο το σύστημα. Η περιοχή στην οποία έχει πρόσβαση μόνο ο πυρήνας ονομάζεται kernel space.

Η λειτουργία χρήστη, περιορίζει την πρόσβαση σε ένα (συνήθως αρκετά μικρό) υποσύνολο μνήμης και ασφαλείς λειτουργίες CPU.

Υλικό (hardware): κατανόηση της κύριας μνήμης

Από όλα το υλικά σε ένα σύστημα υπολογιστή, η κύρια μνήμη είναι ίσως η πιο σημαντική. Στην πιο ακατέργαστη μορφή της, η κύρια μνήμη είναι απλώς ένας μεγάλος χώρος αποθήκευσης για ένα σωρό απο 0 και 1. Κάθε 0 ή 1 ονομάζεται bit. Εδώ βρίσκονται ο τρέχων πυρήνας και οι διεργασίες. Όλες οι είσοδοι (input) και έξοδοι (output) από περιφερειακές συσκευές ρέουν μέσω της κύριας μνήμης, επίσης ως ένα σωρό bit.

Ο CPU είναι απλώς ένας χειριστής στη μνήμη. διαβάζει τις οδηγίες και τα δεδομένα από τη μνήμη και γράφει δεδομένα πίσω στη μνήμη. Θα ακούσετε συχνά την τον όρο state σε σχέση με τη μνήμη, τις διεργασίες, τον πυρήνα και άλλα μέρη ενός συστήματος υπολογιστή. State είναι μια συγκεκριμένη διάταξη των bit. Για παράδειγμα, εάν έχετε στη μνήμη σας τέσσερα bits, τα 0110, 0001 και 1011 αντιπροσωπεύουν τρια διαφορετικά states.

Όταν μία μόνο διεργασία μπορεί εύκολα να αποτελείται από εκατομμύρια bit στη μνήμη, είναι συχνά πιο εύκολο να χρησιμοποιούμε αφηρημένους όρους όταν μιλάτε για states. Αντί να περιγράψουμε ενα state χρησιμοποιώντας bits, περιγράφουμε τι έχει κάνει ή κάνει αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε "η διεργασία περιμένει είσοδο" ή "η διεργασία εκτελεί το στάδιο 2 της εκκίνησής της.

Μέχρι στιγμής, έχουμε δει τι αποτελεί ένα τρέχον σύστημα Linux. Οι διεργασίες χρηστών αποτελούν το περιβάλλον με το οποίο αλληλεπιδράμε άμεσα. ο πυρήνας διαχειρίζεται διεργασίες και υλικό. Τόσο ο πυρήνας όσο και οι διεργασίες βρίσκονται στη μνήμη. Αυτές είναι εξαιρετικές βασικές πληροφορίες, αλλά δεν μπορούμε να μάθουμε τις λεπτομέρειες ενός συστήματος Linux διαβάζοντας μόνο για αυτό, πρέπει να λερώσουμε τα χέρια μας.

το κέλυφος Bourne: /bin/sh

Το κέλυφος (shell) είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη ενός συστήματος Linux. Ένα κέλυφος είναι ένα πρόγραμμα που εκτελεί εντολές, χρησιμεύει επίσης ως ένα μικρό περιβάλλον προγραμματισμού. Πολλά σημαντικά μέρη του συστήματος είναι πραγματικά σενάρια κελύφους (shell scripts) - αρχεία κειμένου που περιέχουν μια ακολουθία εντολών.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για το κέλυφος είναι ότι αν κάνετε λάθος, μπορείτε εύκολα να δείτε τι πληκτρολογήσατε και να μάθετε τι πήγε στραβά και, στη συνέχεια να δοκιμάσετε ξανά. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά κελύφη Unix, αλλά όλα αντλούν πολλά από τα χαρακτηριστικά τους από το κέλυφος Bourne, ένα τυπικό κέλυφος που αναπτύχθηκε στο Bell Labs για πρώιμες εκδόσεις του Unix. Το Linux χρησιμοποιεί μια βελτιωμένη έκδοση του κελύφους Bourne που ονομάζεται bash ή "Bourne-again shell".

Χρησιμοποιώντας το κέλυφος

Κατά την εγκατάσταση του Linux, θα πρέπει να δημιουργήσετε τουλάχιστον έναν κανονικό χρήστη εκτός από τον ριζικό χρήστη (root user), αυτός θα είναι ο προσωπικός σας λογαριασμός. Για αυτό το κεφάλαιο, πρέπει να συνδεθείτε ως κανονικός χρήστης.

Αφού συνδεθείτε, ανοίξτε ένα παράθυρο κελύφους (συχνά αναφέρεται ως τερματικό - terminal). Ο ευκολότερος τρόπος να το κάνετε από ένα GUI όπως το Gnome ή το Ubuntu's Unity και να ανοίξετε μια εφαρμογή τερματικού, η οποία ξεκινά ένα κέλυφος μέσα σε ένα νέο παράθυρο. Μόλις ανοίξετε ένα κέλυφος, θα πρέπει να εμφανίζεται μια προτροπή (prompt) στην κορυφή που συνήθως τελειώνει με το σύμβολο του δολαρίου ($). Στο Ubuntu, αυτή η προτροπή θα πρέπει να μοιάζει με αυτη τη σειρά name@host:path$ .

Αυτό το άρθρο περιέχει πολλές εντολές που θα πληκτρολογήσετε σε μια προτροπή κελύφους. Όλα ξεκινούν με ένα σύμβολο $ για να δηλώσουν την προτροπή κελύφους. Για παράδειγμα, πληκτρολογήστε αυτήν την εντολή και πατήστε enter.

$ echo Hello there

Τώρα πληκτρολογήστε αυτήν την εντολή: $ cat /etc/passwd Αυτή η εντολή εμφανίζει τα περιεχόμενα του /etc/passwd συστήματος πληροφοριών συστήματος και, στη συνέχεια, επιστρέφει την προτροπή του κελύφους σας.

Η εντολή cat είναι μία από τις ευκολότερες εντολές, εξάγει απλώς τα περιεχόμενα ενός ή περισσότερων αρχείων. Η γενική σύνταξη της εντολής cat έχει ως εξής: $ cat file1 file2 ... Όταν εκτελείτε αυτήν την εντολή, εκτυπώνονται τα περιεχόμενα του file1, και file2.

Τώρα ας δούμε μερικές ακόμη εντολές, Η εντολή ls παραθέτει τα περιεχόμενα ενός καταλόγου. Χρησιμοποιήστε το ls -l για μια λεπτομερή (μακρά) λίστα και ls -F για την εμφάνιση πληροφοριών τύπου αρχείου, εδω έχουμε ένα παράδειγμα

Η εντολή cp αντιγράφει αρχεία. Για παράδειγμα, για να αντιγράψετε το file1 στο file2, εισάγετε αυτό: $ cp file1 file2 Για να αντιγράψετε έναν αριθμό αρχείων σε έναν κατάλογο (φάκελο) με όνομα dir, δοκιμάστε αυτό: $ cp file1 ... fileN dir

Η εντολή mv (move) είναι σαν την cp. Στην απλούστερη μορφή της, μετονομάζει ένα αρχείο. Για παράδειγμα, για να μετονομάσετε το file1σε file2, εισαγάγετε αυτό: $ mv file1 file2 Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το mv για να μετακινήσετε έναν αριθμό αρχείων σε διαφορετικό κατάλογο: $ mv file1 ... fileN dir

Η εντολή touch δημιουργεί ένα αρχείο. Εάν το αρχείο υπάρχει ήδη, η εντολή touch δεν το αλλάζει, αλλά ενημερώνει τη χρονική σήμανση τροποποίησης του αρχείου που εκτυπώνεται με την εντολή ls-l. Για παράδειγμα, για να δημιουργήσετε ένα κενό αρχείο, εισαγάγετε αυτό $ touch file

Για να διαγράψετε ένα αρχείο, χρησιμοποιήστε την εντολή rm. $ rm file

Η εντολή echo τυπώνει στην οθόνη το όρισμα που παίρνει $ echo Hello again

Πλοήγηση στους καταλόγους

Το Linux έχει μια ιεραρχία καταλόγου που ξεκινά από το /, μερικές φορές ονομάζεται ριζικός κατάλογος (root directory). Όταν αναφέρεστε σε ένα αρχείο ή κατάλογο, καθορίζετε μια διαδρομή ή ένα όνομα διαδρομής.
Όταν μια διαδρομή ξεκινά με / (όπως /usr/lib), είναι μια πλήρης ή απόλυτη διαδρομή (absolute path). Ένα στοιχείο διαδρομής που προσδιορίζεται από δύο τελείες (..) καθορίζει τον γονέα ενός καταλόγου. Για παράδειγμα, εάν εργάζεστε στο /usr/lib, η διαδρομή (..) θα αναφέρεται στο /usr. Ομοίως, το ../bin θα αναφέρεται στο /usr/bin. Μια τελεία (.) Αναφέρεται στον τρέχοντα κατάλογο, για παράδειγμα, εάν βρίσκεστε στο /usr/lib, το μονοπάτι (.) είναι ακόμα /usr/lib και το ./X11 είναι /usr/lib/X11.

Μια διαδρομή που δεν ξεκινά με / ονομάζεται σχετική διαδρομή (relative path). Τις περισσότερες φορές, θα δουλεύετε με σχετικά ονόματα διαδρομών, επειδή θα βρίσκεστε ήδη στον κατάλογο στον οποίο πρέπει να βρίσκεστε ή κάπου κοντά.

Τώρα που έχετε μια αίσθηση της βασικής μηχανικής καταλόγων, ακολουθούν μερικές βασικές εντολές καταλόγων.

Ο τρέχων κατάλογος εργασίας είναι ο κατάλογος στον οποίο βρίσκεται μια διεργασία (όπως το κέλυφος). Η εντολή cd αλλάζει τον τρέχοντα κατάλογο εργασίας του κελύφους $ cd dir Εάν παραλείψετε το dir, το κέλυφος επιστρέφει στον αρχικό σας κατάλογο.

Η εντολή mkdir δημιουργεί έναν νέο κατάλογο dir $ mkdir dir

Η εντολή rmdir καταργεί τον κατάλογο dir $ rmdir dir

Εάν το dir δεν είναι κενό, αυτή η εντολή αποτυγχάνει, εάν είστε ανυπόμονοι, πιθανώς δεν θέλετε να διαγράψετε όλα τα αρχεία και τους υποκαταλόγους μέσα στο dir. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το rm -rf dir για να διαγράψετε έναν κατάλογο και τα περιεχόμενά του, αλλά προσέξτε! Αυτή είναι μια από τις λίγες εντολές που μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά, ειδικά εάν την τρέξετε ως υπερχρήστης.

Προχωρημένες Εντολές

Η εντολή grep εκτυπώνει τις γραμμές από ένα αρχείο ή μια ροή εισόδου (input stream), για παράδειγμα, για να εκτυπώσετε τις γραμμές στο αρχείο /etc/passwd που περιέχουν το text root, εισαγάγετε αυτό: $ grep root /etc/passwd

Η εντολή pwd (print working directory) εξάγει απλώς το όνομα του τρέχοντος καταλόγου εργασίας.

Για να δείτε τις διαφορές μεταξύ δύο αρχείων κειμένου, χρησιμοποιήστε την εντολή diff $ diff file1 file2

Εάν δείτε ένα αρχείο και δεν είστε σίγουροι για τη μορφή του, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την εντολή file $ file file Μπορεί να εκπλαγείτε από τα πόσα μπορεί να κάνει αυτή η απλή εντολή.

Είναι απογοητευτικό όταν γνωρίζετε ότι ένα συγκεκριμένο αρχείο βρίσκεται σε ένα κατάλογο κάπου, αλλά απλά δεν ξέρετε πού, εκτελέστε την εντολή find για εύρεση καποιου αρχείου στο dir $ find dir -name file -print

Για να δείτε γρήγορα ένα τμήμα ενός αρχείου ή μια ροή δεδομένων, χρησιμοποιήστε τις εντολές κεφαλής και ουράς (head και tail). Για παράδειγμα, το head /etc/passwd εμφανίζει τις πρώτες 10 γραμμές του αρχείου κωδικού πρόσβασης και το tail /etc/passwd δείχνει τις τελευταίες 10 γραμμές.

Η εντολή sort βάζει γρήγορα τις γραμμές ενός αρχείου κειμένου σε αλφαριθμητική σειρά. Εάν οι γραμμές του αρχείου ξεκινούν με αριθμούς και θέλετε να τις ταξινομήσετε με αριθμητική σειρά, χρησιμοποιήστε την επιλογή -n.

Χρησιμοποιήστε την εντολή passwd για να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας, θα σας ζητηθεί ο παλιός κωδικός πρόσβασης και στη συνέχεια θα σας ζητηθεί ο νέος κωδικός πρόσβασης δύο φορές.

Bρίσκοντας Βοήθεια

Τα συστήματα Linux διαθέτουν πληθώρα τεκμηρίωσης. Για βασικές εντολές, τα man pages θα σας πουν τι πρέπει να γνωρίζετε, για παράδειγμα, για να δείτε το manual page για την εντολή ls, εκτελέστε το man ως εξής: $ man ls Τα περισσότερα manual pages επικεντρώνονται κυρίως στις πληροφορίες αναφοράς. Όταν οι εντολές έχουν πολλές επιλογές, τα manual pages αναφέρουν συχνά τις επιλογές με κάποιο συστηματικό τρόπο (για παράδειγμα, με αλφαβητική σειρά).

Για να αναζητήσετε ένα manual page κατά λέξη-κλειδί, χρησιμοποιήστε την επιλογή -k: $ man -k keyword .

Ως συμπέρασμα, η εξερεύνηση του κόσμου του Linux ανοίγει ένα σύμπαν δυνατοτήτων τόσο για νέους όσο και για έμπειρους χρήστες. Καθώς ξεκινάτε το ταξίδι σας με το Linux, θυμηθείτε ότι δεν πρόκειται μόνο για την κατάκτηση ενός νέου λειτουργικού συστήματος· πρόκειται για την ένταξή σας σε μια δυναμική κοινότητα ενθουσιωδών ανθρώπων.

Έτσι, είτε είστε φοιτητής που εξερευνά τις βασικές αρχές της επιστήμης των υπολογιστών, επαγγελματίας που αναζητά μια αξιόπιστη και αποτελεσματική πλατφόρμα για τη δουλειά του, ή απλά κάποιος που ενδιαφέρεται για τον κόσμο του λογισμικού ανοιχτού κώδικα, το Linux σας υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες.

ko-fi

Subscribe to gexos.org

Don’t miss out on the latest issues. Sign up now to get access to the library of members-only issues.
jamie@example.com
Subscribe